IGZ Rapport bekkenbodemmatjes

IGZ Rapport bekkenbodemmatjes

In juli 2013 is bijgevoegd rapport van de IGZ over de Bekkenbodemmatjes verschenen.
De IGZ heeft ook aanbevelingen gedaan aan de NVU met betrekking tot de toepassing van meshes en heeft aangegeven meldingen te hebben ontvangen van vergelijkbare complicaties over andere meshproducten.

De Werkgroep Functionele en Reconstructieve Urologie (WEFURU) vindt het van belang de leden te attenderen op deze aanbevelingen die betrekking hebben op de transvaginale meshes (TVM). Dit zal betrekking hebben op slechts enkele urologen in Nederland die TVM gebruiken.
Wat betreft complicaties over de andere meshproducten is de NVU nog in gesprek met de IGZ, aangezien deze niet bekend zijn bij de NVU.

De WEFURU adviseert de leden van de NVU:

1. Terughoudend te zijn met gebruik van TVM voor vaginale prolaps;

2. Indien urologen toch TVM willen plaatsen, te werken volgens het NVOG kwaliteitsstandpunt ‘Nota gebruik van kunststof materiaal bij vaginale prolaps chirurgie’ (zie bijlage). (N.B. Indien het kwaliteitstandpunt van de NVOG wordt gehanteerd (> 20 TVM procedures per jaar bij recidief na een eerdere prolaps operatie) zal de facto geen uroloog in Nederland TVM gebruiken);

3. Bij ernstige complicaties van het gebruik van tape voor stressincontinentie altijd de fabrikant op de hoogte te stellen.

Downloads bij dit artikel:

Omschrijving Plaatsingsdatum
2013-07 Rapport Bekkenbodemmatjes.pdf 13-09-2013