Jongensbesnijdenis

Internationale artsen nemen stelling tegen nieuw beleid van de American Academy of Pediatrics (AAP) ten aanzien van jongensbesnijdenis

Jongensbesnijdenis is strijdig met kinderrechten en kan bovendien ernstige medische gevolgen hebben op de lange termijn. Dit stelt een internationale groep van 38 artsen uit 16 Europese landen en Canada in Pediatrics van vandaag.
Onlangs heeft de AAP het standpunt ingenomen dat de gezondheidsvoordelen van jongensbesnijdenis groter zijn dan de nadelen. De auteurs, een groep artsen en vertegenwoordigers van medische organisaties, zijn het daarmee op wetenschappelijke gronden oneens en weerleggen de argumenten van de Amerikanen in dit artikel. Bovendien stellen de artsen dat jongensbesnijdenis ernstige urologische, psychologische en seksuele gevolgen kan hebben op de lange termijn. De artsen staan ontmoediging van jongensbesnijdenis voor als daar geen medische reden voor is. Nederlandse wetenschappelijke verenigingen die mee hebben ondertekend zijn: de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK), de Nederlandse Vereniging voor Urologie (NVU), Nederlandse Vereniging voor Heelkunde (NVvH).
Al in 2010 heeft de KNMG een standpunt over jongensbesnijdenis ingenomen met de relevante Nederlandse wetenschappelijke verenigingen.

------------------------------------------------------------------------------
Lees het artikel: Cultural Bias in the AAP’s 2012 Technical Report and Policy Statement on Male Circumcision. Pediatrics 2013 131 (4)

Link naar KNMG-standpunt Niet-therapeutische circumcisie bij minderjarige jongens (2010)
Downloads bij dit artikel:

Omschrijving Plaatsingsdatum
artikel NRC jongensbesnijdenis 18 maart 2013.PDF 18-03-2013