ANDROLOGIE

Kennishiaat 8 | Objectief meten van (nachtelijke) erecties

Met welke reeds beschikbare sensoren is het mogelijk goedkoop, eenvoudig en gevalideerd de nachtelijke erecties te meten?

Voor het aantonen van goede erectiele functie bestaan er vragenlijsten en is er de Rigiscan. De vragenlijsten zijn subjectief en de enige gouden standaard is de Rigiscan. Deze Rigiscan meet de duur en intensiteit van de nachtelijke erecties. Soms is de anamnese onbetrouwbaar (bij vermoeden psychogene erectiele disfunctie) of wordt er een objectieve uitkomstmaat gewenst bij wetenschappelijk onderzoek (b.v. erectiele functie voor en na een prostaatkankeroperatie). De aanwezigheid van nachtelijke erecties impliceert immers een goede werking van zenuwbanen en bloedvaten. Bij nachtelijke erecties is er geen sprake van zaken als faalangst. De huidige Rigiscan is inmiddels gedateerd (komt letterlijk uit de vorige eeuw), is lastig in gebruik voor arts en patiënt. Tevens is er sinds Windows XP geen software update meer geweest, waardoor de software niet compatible is met de huidige computers en laptops. In deze tijd van sensoren, smarttools en
apps lijkt het mogelijk een patiëntvriendelijk, klein en goedkoop apparaatje te ontwerpen dat eenvoudig thuis de aanwezigheid van nachtelijke erecties kan aantonen.

Status: Open

Interesse om dit kennishiaat op te pakken? Of werkt u wellicht al aan dit kennishiaat? Neem contact met ons op.

Kennishiaat 9 | Behandeling van niet-obstructieve azoöspermie

Kan moleculaire diagnostiek onnodige TESEs voorkomen?

Mannen met een niet-obstructieve azoöspermie (NOA) hebben door middel van ICSI met chirurgisch via een testisbiopt en TESE (testiculaire sperma extractie) verkregen spermatozoa een mogelijkheid om biologisch eigen nageslacht te krijgen. Bij slechts 50% van deze mannen is deze procedure succesvol: dit
betekent dat vele ingrepen onnodig worden uitgevoerd, met niet alleen kosten maar ook bijbehorende risico’s, zoals bloeding, ontsteking, testosterondaling, psychische belasting. Is de succeskans te voorspellen met een verbeterd predictiemodel en aanvullende moleculaire diagnostiek?

Status: Open

Interesse om dit kennishiaat op te pakken? Of werkt u wellicht al aan dit kennishiaat? Neem contact met ons op.

Kennishiaat 10 | Behandeling van obstructieve azoöspermie

Wat is de beste behandeling van obstructieve azoöspermie: refertilisatie of geassisteerde voortplanting met chirurgisch verkregen zaadcellen?

Paren met een kinderwens, bij wie bij de man obstructieve azoöspermie heeft, kunnen behandeld worden met een (herstel)operatie of geassisteerde voortplanting met chirurgisch verkregen zaadcellen. Sinds 2015 worden de uitkomsten van geassisteerde voortplanting met chirurgische verkregen zaadcellen voor zowel obstructieve als non-obstructieve azoöspermie besproken tijdens het jaarlijkse landelijk kwaliteitsmonitoring overleg. Tijdens dit landelijk overleg is duidelijk geworden dat er een discussie is over de vraag of een refertilisatie de eerste keuze moet zijn als de:

  • de vasectomie meer dan 10 jaar eerder is uitgevoerd;
  • de partner van meneer in de leeftijdcatagorie 35-42 jaar valt,
    maar wel een normaal oriënterend fertiliteitsonderzoek
    heeft.

In de leeftijdsperiode 35-42 jaar is de ovariële reserve van vrouwen vaak beperkt. Onbekend is of een refertilisatie vergelijkbare resultaten geeft als een ICSI met chirurgisch verkregen zaadcellen.

Status: Open

Interesse om dit kennishiaat op te pakken? Of werkt u wellicht al aan dit kennishiaat? Neem contact met ons op.